Hur lever jag rätt?

HJÄLP! Vad ska jag göra för att leva rätt? Ska jag äta frukost eller inte? Och vad ska den bestå av om jag äter? Är det bra eller dåligt med frukter och bär? Hur många portioner behöver jag av grönsaker, frukter och bär? Är det farligt att äta sent på kvällen? När ska jag lägga mig och hur många timmars sömn behöver jag? Kosttillskott – ja eller nej? Meditera och träna kunde ju vara skönt, men NÄR ska jag få tid med det? Måste jag utvecklas på jobbet – kan jag inte bara gå dit och göra mitt jobb för att få pengar till mitt liv och min fritid? Och om jag är negativ en dag, gör det så mycket? Måste allt alltid vara positivt? Är nattugglor smartare? Varför är det så svårt att ändra en vana? Jag VET teoretiskt vad jag ska göra, men praktiskt fungerar det inte.

Jag kan fylla på listan i det oändliga. Media översköljer oss med goda råd, tips, pekpinnar och olika motstridiga forskningar. Och på toppen av det, skrivet så att jag ska känna skam för att jag låter bli att eller har svårt för att förändra min livsstil. Så, här är mina råd till dig:

  • Ta 5 minuter i ett tyst utrymme och lyssna på det du känner inom dig runt din livsstil.
  • Skriv direkt ner det du tänker.
  • Applådera dig själv, för att du tog 5 minuter för att lyssna på dig själv. Vill du kan du så småningom utöka tiden och se hur det känns för dig.
  • Acceptera att vi människor har olika åsikter och att andras åsikter om din livsstil inte behöver följas av dig. De lever faktiskt inte ditt liv.
  • Trivs du med din livsstil? Fortsätt då med den! Jamen, om jag gillar min livsstil, men den ger mig problem. Tja, jag skulle vilja säga att känner du att du har problem, trivs du inte med din livsstil.
  • Kan du motivera dig själv: Läs in dig på det område du känner att du vill förändra. Ta de råd du känner passar för dig och följ dem.
  • Har du svårt att motivera dig själv: Ta hjälp av utomstående som du kan få ärlig återkoppling, uppmuntrande ord och en spark där bak ibland av, för att komma vidare.
  • Värdera dig själv och din tid högt och bli medveten om varför du gör de val du gör. Endast det du är medveten om kan du förändra. För min del har medvetenheten gjort att jag har mindre ångest över min livsstil.
  • Var generös mot dig själv när du går på bakslag, för det gör vi alla. Se över var det gick snett och varför, och starta om igen. Om det hjälper: Se ditt liv som ett projekt.
  • Du är du och ingen annan. Du är i denna världen för att vara du och ingen annan. Tänk på det när du presenterar dig för världen. Du är unik och en kugge som behövs, precis som du är.

Och frågorna i början? Jag tänker grotta ner mig i dem och några fler, och visa att det inte är enkelt att navigera i djungeln. Det blir några blogginlägg under året (ja, jag gillar att gräva och analysera). Jag hoppas att det ska ge lite insikt i att kunskap och information är bra, men det är vad du gör med den som blir resultatet. Snacka går ju, men att agera är svårare.

Avslutningsvis vill jag lämna dig med frågorna: Vad vill du ha för livsstil, varför vill du ha den livsstilen och hur vill du ta dig dit? Kom ihåg att din livsstil ska kännas rätt för dig!

Vill du prova på att lyssna mer på din kropp: Anmäl dig här till 7 dagar av ”Lär känna din kropps signaler”. Det är en gåva från mig.

Vill du prenumerera på Siris Oas Nyhetsbrev: Klicka här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *