Hur andas du egentligen? Viken funktion har andningen egentligen? Och längst ner på denna sida kommer lite tips om hur du kan förbättra din andning med något så enkelt som en kirurgtejpbit.
Visste du att en harkling och snarkning är ett andetag och att bara ett par minuters syrebrist kan förstöra hjärnans förmåga att bearbeta information. Det var något av det jag lärde mig när jag gick kurs i medveten andning för Anders Olsson (www.medvetenandning.se). Den kunskap jag fick där hjälpte mig att vara lugn under mina sämsta stunder under 2015-2016. När jag låg i sängen, inte kunde ta mig upp och kände mig allmänt värdelös, då kunde jag andas och tänka på hur jag andades och att jag faktiskt fortfarande andades. Så, jag vill dela med mig lite av det Anders lärde ut. För dig som sedan vill lära dig mer, rekommenderar jag hans bok ”Medveten andning” och att du tittar in på hans hemsida. Jag har tagit delar av boken till denna artikel.
Så, hur andas du egentligen?
Det jag fick lära mig var att kännetecken för optimal andning är:
- Näsandning, stängd mun
- Djupandning
- Avslappnad
- Rytmisk och regelbunden
- Tyst
- Långsam med få andetag
- Lång utandning
- Upprätt hållning
- Diafragman står för 70-80 % av muskelarbetet
- Nederdelen av bröstkorgen expanderar i sidled, framåt och bakåt
Kännetecken vid försämrad andning:
- Munandning, öppen mun
- Ytlig bröstandning
- Spänd, uppdragna axlar
- Orytmisk och oregelbunden andning
- Ljudlig
- Snabba andetag
- Kort, spänd utandning
- Framåtlutad, ihopsjunken hållning
- Hjälpmuskler i bröst, nacke och axlar är överaktiva
- Endast övre delen av bröstkorgen vidgas
Så, hur går det för dig att checka av listan? Några punkter du känner igen? Att bli uppmärksam är första steget till förändring. Det du uppmärksammar kan du fatta beslut om du vill ha kvar beteendet eller skaffa dig ett nytt beteende.
Vilken funktion har vår andning egentligen?
- Den förser kroppen med syre och forslar bort koldioxid
- Den ger smärtlindring om vi andas rytmiskt och djupt. Testa det nästa gång du upplever smärta. Det minskade min smärta när den var som värst och när jag skrek så högt att min mor blev orolig (jag har en hög smärttröskel, så när jag skriker av smärta är det riktigt dåligt).
- Den reducerar stress. Lugnar du ner andetagen kan du få kontroll på din hjärna om den går på högvarv.
- Diafragmans rytmiska rörelse stöttar organ.
- Andningen är den viktigaste funktionen när det gäller att hålla rätt pH-balans i kroppen.
- Den åstadkommer ljud och ju bättre andning desto tydligare och klarare stämma.
- Vid utandning är kraften som störst och vi får styrka. Vill du ha mer kraft ska du pressa ut luften genom ihopdragna stämband eller sammanpressade läppar.
- Om oro och rädsla tar överhanden över dig kan du lugna känslorna med en djup diafragmaandning.
- En bra andning ökar möjligheterna att du växer och utvecklas som människa.
Så, vad kan du göra för att förbättra din andning. Köp kirurgtejp, se bild, på apoteket och tejpa munnen. Tejpa antingen vertikalt eller horisontalt, se foto nedan. Sedan kan du välja om du vill göra det för kortare period eller längre, i vaket eller i sovande tillstånd. Jag tejpar munnen på natten några veckor och sedan sover jag utan ett tag. Det jag märkt är att jag inte längre är täppt i näsan, har bättre sångröst och känner mig piggare. Sedan har Anders Olsson tagit fram en mackapär som heter Relaxator, se bild nedan. Den sätter du i munnen och sedan förhindrar den dig från att andas in genom munnen. Jag har använt den när jag tränat och mått bra av det. Så, testa och se hur det påverkar dig. Lycka till!
Lämna ett svar