Kroppen runt på 24 dagar – Benen del 2

I vår kropp har vi tre olika muskulaturer, skelettmuskulatur, glatt muskulatur och hjärtmuskulatur. Skelettmuskulaturen fästs vid skelettet med senor och de gör det möjligt att skapa rörelse i, att stabilisera eller förhindra rörelser i leder. Den glatta muskulaturen finns mest i väggarna i hålorgan, rörstrukturer och delar av blodkärlen och luftväggarna. Hålorgan är t.ex. urinblåsan, livmodern och matspjälkningskanalen. Hjärtmuskulaturen finns i väggarna i hjärtat.

I benen och höften finns skelettmuskulatur och de kan delas in i höftmuskler, lårmuskler och underbensmuskler. Sedan finns även muskler i fötterna.

Höftmusklerna

  • De djupa höftmusklerna = kommer från väggen i lilla bäckenet och består av flera muskler. Dessa muskler kan rotera lårbenet utåt.
  • Höftböjaren = är tvådelad, där den ena delen kommer från lumbalkotorna och den andra delen från insidan av tarmbenet. De fäster på det lilla lårbensutskottet på lårbenet. Höftböjaren går ned på låret under ljumskbandet och framför höftleden.
  • Sätesmusklerna = är tre olika muskler. De bildar tillsammans skinkorna. Den största av de tre är Gluteus Maximus och har som viktigaste funktion att sträcka höftleden. De två övriga har som funktion abduktion i höftleden (abduktion betyder att föra isär).
  • Lårfasciaspännaren ligger vid sidan om höftleden. Den går nedåt låret och är inte fästad i skelettdelar, men väver sig in i lårfascian, som den är omgiven av. Även denna muskel är viktig vid abduktion i höftleden.

Lårmusklerna

Lårmusklerna har en främre, en medial och en bakre grupp. Till den främre gruppen hör den fyrhövdade lårmuskeln, vilken är den största muskeln i vår kropp. Det ena muskelhuvudet kallas för Rectus Femoris och den skapar en böjning i höftleden. Alla fyra huvudena samlas i en bred och tjock sena och den senan passerar framför knäleden till skenbenet. I denna sena är knäskålen delvis invävd. Lårmuskeln sträcker knäleden. Den muskel som deltar i rörelser i både höftled och knäled är skräddarmuskeln. Den mediala gruppen består av flera muskler och är främst adduktorer i höftleden (adduktion betyder att föra ihop). Den bakre gruppen består av tre muskler som tillsammans kallas för hamstringsmusklerna.

Underbensmusklerna

Underbensmusklerna delas in i en främre, en lateral och en bakre grupp. Den främre gruppen lyfter upp foten och tårna från underlaget när vi går. Den laterala gruppen sköter rörelsen som är viktig för att förhindra att vi trampar snett. Den bakre gruppen används när vi står på tå.

Viktigt med avspända muskler

När musklerna spänner sig och stannar i spänt läge, påverkas skelettet som musklerna fäster i. Det är därför viktigt att du ser till att dina muskler är avspända, så att skelettet kan vara i balans. Som Kraniosakral terapeut letar jag bl.a. efter dessa spänningar för att kunna hjälpa till att få en avspänning och på det sättet hjälpa skelettet att komma tillbaka på plats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *