Kroppen runt på 24 dagar – Buken

Buken går från revbensbågarna till höftkammarna och främre delen av bäckenringen. Buken har ett antal bukmuskler. Det är den raka bukmuskeln, den yttre sneda bukmuskeln, den inre sneda bukmuskeln och den tvärgående bukmuskeln. Den raka bukmuskeln går från bröstbenet och nedersta revbensbrosket, i en rak linje till övre kanten av blygdbenet. Den dras samman när vi gör sit-ups. De tre andra musklerna bildar bukväggen. De gör med sina olika fiberriktningar att bukväggen blir stark och hindrar att organen ramlar ut genom väggen. Vid sammandragning av musklerna blir de ett starkt skydd vid eventuella slag mot buken. Sammandragning av bukmusklerna hjälper till vid andning och tarmtömning. Sedan finns även ljumskbandet som går från den övre kammen på höftbenet och till en knöl på blygdbenet.

Det finns något som kallas för bukhåla, vilket är ett hålrum mellan diafragman och bäckenet. I bukhålan finns levern, magsäcken, mjälte, bukspottskörteln, gallblåsan, tunntarmen och det mesta av tjocktarmen. Både bukorganen och bukväggen är omgivna av bukhinnan, som består av två skikt. Mellan skikten finns peritonalhålan, som är en vätskefylld spalt. I och med att bukhinnan utsöndrar en smörjvätska, kan organen röra på sig utan nämnvärd friktion. Det finns även något som kallas tarmkäx. Det är ett tvåskiktat veck som bildas där bukhinnan omger tarmen helt och mellan lagren går lymfkärl, nerver och blodkärl.

Kraniosakralt kan jag exempelvis se om ljumskbandet är spänt och drar på bäckenet. Genom att slappna av ljumskbandet hjälps bäckenet att röra på sig. Jag vet att det kan låta konstigt för en del, men de tekniker jag lärt mig går mycket ut på att få kroppen att slappna av, så att den kan röra på sig på det sätt den är skapad för. Tyvärr lär vi oss inte att lyssna på vår kropp och förstå den, så att vi kan undvika att kroppen fastnar. Och efter alla de positiva reaktioner som jag sett vid behandling av både min egen och av andras kropp, så blir jag bara mer och mer fascinerad över hur klok vår kropp är och hur den justerar sig själv, bara vi ger den rätt förutsättningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *