Kroppen runt på 24 dagar – Ryggen

I ryggen har vi ett antal muskler som påverkar ryggraden bland annat. Ryggens extremitetsmuskler och de djupa ryggmusklerna.

Extremitetsmusklerna är de ytliga musklerna som fäster i de övre extremiteterna. Vi har kappmuskeln, som tillsammans med bland annat den främre sågmuskeln, rör skulderbladet i förhållande till bröstkorgen. Kappmuskeln utgår från nackbenet och från hals- och bröstkotornas taggutskott. Den fäster vid nyckelbenet och skulderbladet. Saker den hjälper till med är att hålla stilla skulderbladet när armen rörs, dra skulderbladet uppåt och vrida skulderbladet när armen lyfts över huvudet. Sedan finns även den breda ryggmuskeln, som med bl.a. den stora bröstmuskeln, rör överarmsbenet i förhållande till skulderbladet. Den breda ryggmuskeln utgår från ett brett område på ryggen, området sträcker sig, mycket förenklat, ungefär från ryggslutet upp till under skulderbladen. Det bilder axelvecket och fäster i överarmsbenet. Muskeln drar armarna uppåt och nedåt (tänk stakning vid skidåkning).

De djupa ryggmusklerna ligger innanför ryggens extremitetsmuskler och de rör ryggen och bröstkorgen. Ryggsträckaren är den största av dessa muskler. Den ligger på vardera sidan om ryggraden och utgår från höftkammen och taggutskott över i princip hela ryggraden. Den fäster vid tvärutskott och vid ryggsidan av revbenen. Förutom ryggsträckaren finns även flera små djupa ryggmuskler. Tillsammans rätar de djupa ryggmusklerna ut ryggen, vrider ryggraden och böjer ryggraden åt sidan. De skapar även nickrörelsen i nacken och vrider huvudet, samt böjer huvudet åt sidan.

Något att fundera på: Vad tror du händer om en muskel spänns och förblir i spänt läge? Hur påverkar det ryggraden, tror du? Och om ryggraden påverkas, vilken påverkan har det på resten av kroppen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *